Наші корисні статті та поради

АНАЛІЗ ІНФОРМАЦІЇ В ДЕТЕКТИВНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ. КРИМІНАЛІСТИЧНИЙ АСПЕКТ

Надрукувати

АНАЛІЗ ІНФОРМАЦІЇ В ДЕТЕКТИВНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ.

КРИМІНАЛІСТИЧНИЙ АСПЕКТ

DM

 

 

Для отримання достовірної інформації, під час розслідування (чи просто її збору та подальшої перевірки) необхідний ретельний аналіз всіх зібраних матеріалів. На сьогоднішній день, це стає реальним не виходячи із кабінету завдяки відкритим інтернет-ресурсам. Однак, для досягнення поставленої мети важливо дотримуватися певних правил:

1) під час аналізу інформації необхідно звертати увагу на всі, навіть самі незначні моменти, та ніколи не поспішати з висновками;

2) сам аналіз не розрізняється на ти чи інші групи так як це єдиний індивідуальний комплекс необхідних дій для отримання достовірної інформації та складання загальної картини із зібраних матеріалів з різних джерел;

3) правильна аналітика виключає можливість невірного тлумачення отриманої інформації та зменшує ризик піти невірним шляхом. Це вкрай важливо при зібранні доказів під час процесу в кримінальних, цивільних, адміністративних та інших справах.

Перейдемо до самого початку аналізу. Є наявна початкова інформація (наприклад, стаття в газеті) де згадується прізвище та ім’я людини, а також скандал, який пов’язує його та одне підприємство із ліцензійною діяльністю (в якого він нібито вкрав назву та відкрив своє підприємство з аналогічною назвою). В  статі його звинувачують в шахрайстві, наводячи певні докази. Завдання – встановити хто ця людина, що це за підприємство та суть конфліктної ситуації.

Відомо, що практично в кожної людини є повні тезки – особи з однаковим прізвищем, ім’ям та по-батькові (ПІП). Як з’ясувати хто з людей є потрібною нам особою? По-перше, встановити дату народження. Наявність цієї інформації  практично виключає співпадіння, хоча в нашій практичній діяльності був випадок, коли особа мала повного тезку, та, більш того вони обидва жили в одному районі та різниці в даті народження складала всього декілька днів. Саме тому, дуже важливим є зібрати якомога більше інформації, щоб надалі робити вірні висновки. Таким чином, є чоловік в якого не дуже поширене ім’я і під час перевірки встановлюємо що в Україні є лише два громадянина з таким ПІП (складніше коли їх більше десяти). Обидва зареєстровані в м. Києві але за різними адресами і з різними датами народження, хоча різниця всього 5 років. Як же  дізнатись про кого йдеться мова в статті?

Для цього потрібно з'ясувати, чи є зазначені особи засновниками яких-небудь фірм. Для такого аналізу використовуємо систему YouControl [1], яка дає змогу одразу перевірити всі збіги по заданим критеріям пошуку. Більш того, згідно законодавства України [2] вся інформація про засновників знаходиться у відкритому доступі та вказується в картці підприємства, із зазначенням місця мешкання засновників. Але там не вказується дата народження. В нашому випадку, вказуємо ПІП: система нам видає 5 співпадінь з яких: 4 юридичні особи та одна фізична особа підприємець. Одна з фірм, яка була зареєстрована в іншому місті, припинила свою діяльність. При перевірці кожної картки юридичних та фізичних осіб встановлюємо, що два підприємства зареєстровано на одну і туж людину (про що свідчать однакова адреса засновника та реєстрація ФОП за тією самою адресою). В інших підприємствах адреса засновника інакша (ще повернемось до них). В графі «Вид діяльності»  вказано, що у всіх зазначених картках відображений той самий (зазначений у вищезгаданій статі), ліцензійний вид діяльності. Отже, проаналізувавши  інформацію з відкритих джерел [3], ми отримали повні дані про необхідну нам особу, а саме ПІП, дата народження та місце його реєстрації.

При подальшому аналізі виявляємо, що в зазначеної особи одна з фірм має назву згадану в статі і це підприємство лише півтора року, як зареєстровано (в системі YouControl чітко це позначено). Фірма має ліцензію та не має  жодних судових рішень - це також одразу можна бачити в картці підприємства завдяки системі. Однак, ще необхідно з’ясувати суть конфлікту, зібравши всі необхідні докази.

Для цього продовжуємо аналіз вже отриманої інформації. Прописуємо  назву підприємства в системі YouControl та отримуємо два повних співпадіння у назві: одне з яких є приватним підприємством (ПП), а друге - товариством з обмеженою відповідальністю (ТОВ). ТОВ належить раніше встановленій особі, а ПП - іншим особам і дана фірма зареєстрована 8 років тому. Це свідчить про те, що дана юридична особа почала використовувати свою назву раніше. При перевірці графи «Судові рішення», виявляємо цивільні позови та ухвали по кримінальним провадженням до другої фірми з іншою назвою, якій понад 13 років і яка також належить нашому громадянину. Суть позовів підтверджує описане у статі шахрайство. Таким чином,  ми встановили повні данні підприємств, їх власників, суть конфлікту та громадянина про якого йшла мова у статті. Можна зробити висновок, що людина є шахраєм. Але аналіз не може базуватися лише на перевірці матеріалів з одного боку.

Вже маючи всі необхідні дані шукомої особи, знаходимо його в соціальний мережі, де він розмістив своє фото та відобразив події свого життя. Під час аналізу його відкритої сторінки [5], виявляємо важливі моменти вище зазначеного конфлікту, на які вказує сам громадянин, посилаючись на зібрані докази та незалежні розслідування поважних мас-медіа з відео та статями. Також, під час аналізу виявляється дуже високий рівень патріотизму даної особи, про що свідчать грамоти силових структур за добровільне волонтерство, а також велика кількість коментарів людей зі словами підтримки та подяки. З іншого боку, в одному з речень статті про шахрайство вказано, що даний громадянин навчався в одному місті України звідки його вигнали, тому він не міг отримати ліцензію на заявлену діяльність. Під час аналізу було звернено увагу на місто, про яке йшла мова, і дане місто співпало з містом де було зареєстровано підприємство, яке припинило свою діяльність (згадуємо два підприємства, до яких обіцяли повернутись) .

Перевіривши історію даного підприємства було виявлено, що засновником є повна тезка цього громадянина, про що свідчить однакова адреса реєстрації громадянина, яку зазначено в картці підприємства в системі YouControl та реєстрація, яку ми вже мали на другого громадянина. Таким чином, мова  йшла про зовсім іншу людину – повну тезку. Однак, журналісти, ретельно не перевіривши та не проаналізувавши отриману інформацію, припустилися серйозної помилки. Також, в ході аналізу даних було встановлено , що на різних ресурсах викладено один і той самий текст. Це свідчить про замовлення статті на «підтасованих» фактах. Тоді коли на противагу даної статті про конфлікт, між вказаними фірмами, на боці згаданої особи, виступають різні медійні ресурси та телеканали. Також, було знайдено багато посилань, що висвітлювали дану тему на користь громадянина.

Таким чином, завдяки системі YouControl, мережі інтернет та повному аналізу наявної інформації, вдалося досягти поставленої мети. А саме: з’ясувати про кого йшла мова в статті та суть конфлікту. Також, було перевірено і виявлено, що зазначена в статті інформація, не зовсім відповідає дійсності.

Отримана інформація надалі передається адвокатові, який є учасником кримінально процесу, для приєднання до матеріалів кримінальної справи. Хочу звернути увагу, що вся інформація була отримана з відкритих джерел інформації, що повністю відповідає чинному законодавству України [2,3,4,5,6]. Лише навички, практика та ретельний аналіз допоможе вам знайти істину.

Список використаних джерел:

1. Інтернет ресурс YouControl [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://youcontrol.com.ua/landing_002/

2. Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» стаття 9 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/755-15

3. Закон України «Про інформацію» [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2657-12.

4. Закон України «Про доступ до публічної інформації» стаття 101. Публічна інформація у формі відкритих даних. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2939-17.

5. Закон України «Про захист персональних даних»  Стаття 16. Порядок доступу до персональних даних [Електронний ресурс]. – Режим доступу:  http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2297-17.

6. Постанова від 21 жовтня 2015 р. № 835 Київ «Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних» [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/835-2015-%D0%BF/paran12#n12.

 

Болгов Р.О.

аспірант кафедри криміналістики та судової медицини

(Національна академія внутрішніх справ)

 Весь збірник можна завантажити тут

 LVIVTEZI