Наші корисні статті та поради

Шахрайство на жалобі / Мошенничество на жалости в киберпространстве

Надрукувати

Нижче наведено приклад зі статті (Матеріали Всеукраїнського саміту приватних детективів, стр 19-24), як перевірити інформацію в кіберпросторі та розрізнити шахрайські пости від справжніх. Також, наведені способи їх викриття  та передачі  до поліції

 

 ÐšÐ°Ñ€Ñ‚инки по запросу обережно інтернет шахраї

 

ДЕЯКІ СПОСОБИ ДОЛУЧЕННЯ ІНФОРМАЦІЇ, ЗІБРАНОЇ ПРИВАТНИМИ ДЕТЕКТИВАМИ, ДО КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ:

  • Долучення інформації до кримінального провадження як від заявника
  • Долучення інформації під час виконання слідчих дій, а саме вилучення інформації від детектива як свідка;
  • Долучення інформації згідно клопотання адвоката, якому передано інформацію від приватного детектива;
  • Долучення інформації до кримінального провадження, які виявлені через засоби масової інформації, де свої висновки та аналітику, зібраної інформації, виклали приватні детективи, як незалежні експерти.

   Це лише частина можливих способів долучення матеріалів, які зібрали приватні детективи, до кримінального провадження. Але це ще не робить їх доказами. Це прерогатива суду, визнавати ті чи інші матеріали доказами в судовому провадженні.

І так, як це виглядає на практиці?

  • В травні 2016 року під час моніторингу соціальної мережі, було виявлено пост однієї громадянки, яка благала про допомогу своїй маленькій дівчині, яка начебто впала у відро з кропом в результаті чого все її тіло зазнало значних опиків. До даного посту були прикріплені фото дитини з дуже страшними опиками на лікарняному ліжку. Так, при першому погляді, все викликає довіру та на емоціях люди будуть переводити гроші, хто скільки зможе, інші будуть робити репости даного повідомлення, не перевіривши викладені факти в даному пості.

 

1AB

  • За допомогою гуглпошуку по фото, можна знайти співпадіння, що дозволяє перевірити будь-яку інформацію на достовірність, як один з методів.
  • 4
  • 5

 

Завантажуємо фото нашої дитини та отримуємо співпадіння

  • Як з’ясувалось, дівчина на фото зовсім інша і в окріп не падала, а зазнала таких значних опиків під час пожежі і було це 10 років тому - в травні 2007 року.
  • 2AB
  • 3

«Больная БОНДАРЕНКО Татьяна, 1 года 11 месяцев, 05 мая 2007 года в 22:00 переведена из детской больницы г. Первомайска в отделение реанимации областной детской больницы г. Николаева. Из анамнеза болезни известно, что 05.05.2007 г., около 9 часов утра ребёнок получил тяжёлую ожоговую травму в результате пожара в доме. Первая медицинская помощь оказывалась в отделении реанимации детской больницы г. Первомайска … 38-е сутки после травмы - раны полностью зажили, выписана из отделения. »

 6

  • Більш ретельна перевірка виявила, що даний пост використовують ще декілька осіб. Тому, зібравши необхідні матеріали, приватний детектив передав офіційною заявою на сайт Департаменту Кіберполіції України. Розглянувши та перевіривши заяву приватного детектива (заявника) в Департаменті, працівники кіберполіції почали ретельне відпрацювання. Після вивчення матеріалів та підтвердження висновків детектива (заявника), повідомлення було зареєстровано в ЄРДР України. На підставі наданих відомостей було відкрито кримінальне провадження за ч.3 ст.190 КК України (шахрайство) проти осіб, які були власниками карток банку та знімали кошти з них.
  • 7

Під час даної співпраці приватних детективів з працівниками кіберполіції, було виявлено ще декілька правопорушників з такими ж видами постів, але вже більш цинічних і підготовлених, оскільки інформацію, в постах, вони вже використовували яка актуальна на сьогодні, однак ту, що належала іншим людям. Їх також було викрито та відповідні відомості  передані органам досудового розслідування.

 

 Фролова скрин

  • Тісна робота з кіберполіцією, по вказаним фактам, йшла на протязі року, на даний час всі фігуранти даних справ встановлені, знайдені власники фото, які використовували в фейкових акаунтах, знайдені хворі діти, які зображені на фото та їх родичі, нажаль деякі діти вже померли. Слідством затримані всі хто приймав участь в даних шахрайських схемах, їм висунуто обвинувачення. Слідство ще триває але воно вже на завершальній стадії

  • Враховуючи те, що приватні детективи є  процесуально незалежними, вони можуть вільно надавати допомогу будь-кому і в різний час лише за своїм особистим бажанням та переконанням, звісно, якщо це не суперечить чинному законодавству. Такої «свободи дії» позбавлені працівники правоохоронної системи. Другою важливою перевагою приватних детективів є те, що вони є професіоналами, бо мають досвід та навички відпрацьовані з роками у лавах органів внутрішніх справ. По третє, приватні детективи не будуть конкурентами працівникам поліції, а навпаки – будуть вагомою допомогою, що може сприяти розвантаженню правоохоронних органів і збільшенню кількості виявлених та розкритих кримінальних правопорушень, а також притягненню до юридичної відповідальності осіб, які їх вчинили.
  • Повна версія моїх тез на цю тему: 

Правові підстави залучення до матеріалів кримінального провадження відомостей, що отримані внаслідок здійснення приватної детективної (розшукової) діяльності.

При вивчені питання, щодо залучення відомостей, які отримані під час здійснення детективної діяльності, до матеріалів кримінально провадження, необхідно чітко зрозуміти що ж таке кримінальне провадження та хто є його учасниками. Для цього звернемося до кримінального процесуального кодексу України (КПК), де визначено, що кримінальне провадження - є досудове розслідування і судове провадження, процесуальні дії у зв’язку із вчиненням діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність [1, ст.3.1.10)]. На даний час всі учасники даного провадження також чітко визначені в КПК:

Учасники кримінального провадження — це особи, що беруть у ньому участь і володіють передбаченими законом процесуальними правами та обов'язками. Ними є: з боку обвинувачення: слідчий, керівник органу досудового розслідування, прокурор, а також потерпілий, його представник та законний представник у випадках, установлених КПК;

З боку захисту: підозрюваний, обвинувачений (підсудний), засуджений,

виправданий, особа, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, їхні захисники та законні представники; потерпілий, його представник та законний представник, цивільний позивач, його представник та законний представник, цивільний відповідач та його представник, особа, стосовно якої розглядається питання про видачу в іноземну державу (екстрадицію), заявник, свідок та його адвокат, понятий, заставодавець, перекладач, експерт, спеціаліст, секретар судового засідання, судовий розпорядник [1, ст.3.1.19) 25)].

         Нажаль детективів, наразі, серед учасників кримінального провадження немає. Але ж все одно, зараз детективи вносять вагомий внесок у допомозі правоохоронній системі під час здійснення кримінального провадження. Так хто ж такий приватний детектив? На сам перед це звичайний громадянин, який, в будь яку мить, може стати одним з учасником кримінального процесу. Він може буди заявником, він може бути законим цивільним представником, віно може бути свідком, експертом та навіть потерпілим або, не дай боже, підозрюваним.  Але в силу його професійних навичок, досвіду, вмінь, та професіональних зав’язків, детектив може стати дуже корисним та вагомим учасником кримінального провадження навіть як один із зазначеного списку.

         Також не слід забувати, що згідно КПК таке поняття як докази, до визнання їх такими, несуть лише форму отриманої інформації. Звичайно інформація повинна бути отримана згідно чинного законодавства та не порушувати його вимоги. А ось тут приватні детективи, які не обмежені часом, коштами та незалежні від посадових осіб, оскільки репутація є найголовнішим чинником у їхній діяльності [2, с. 126] і можуть стати вагомими помічниками  в кримінальному проваджені, як с боку обвинувачення так і с боку захисту. Збір та аналіз інформації це є один з головних аспектів роботи приватних детективів. Дану інформацію можна передавати та долучати до кримінального провадження декількома способами, наприклад:

  1. Долучення інформації до кримінального провадження як від заявника
  2. Долучення інформації під час виконання слідчих дій, а саме вилучення інформації від детектива як свідка;
  3. Долучення інформації згідно клопотання адвоката, якому передано інформацію від приватного детектива;
  4. Долучення інформації до кримінального провадження, які виявлені через засоби масової інформації, де свої висновки та аналітику, зібраної інформації, виклали приватні детективи, як незалежні експерти.

Це лише частина можливих способів долучення матеріалів, які зібрали приватні детективи, до кримінального провадження. Але це ще не робить їх доказами. Це прерогатива суду, визнавати ті чи інші матеріали доказами в судовому провадженні. Навіть матеріали, які, начебто, зібрано згідно всіх норм законодавства, слідчими органами, суд може не визнати доказами в суді та вилучити їх із справи. На дане рішення вже вплинути вкрай важко, але це не означає, що збирати матеріали не потрібно. Слід пам’ятати, що суддя, здійснюючи правосуддя, є незалежним та керується верховенством права. І одним із основних засад судочинства є змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості [2, ст. 129 ч.1 п. 3)].

Наразі наведемо приклад із безпосередньої взаємодії роботи приватного детектива та Департаменту кіберполіції України. Так у травні 2016 року під час моніторингу соціальної мережі, було виявлено пост однієї громадянки, яка благала про допомогу своїй маленькій дівчині, яка начебто впала у відро з кропом в результаті чого все її тіло зазнало значних опиків. До даного посту були прикріплені фото дитини з дуже страшними опиками на лікарняному ліжку.  Так, при першому погляді, все викликає довіру та на емоціях люди будуть переводити гроші, хто скільки зможе, інші будуть робити репости даного повідомлення, не перевіривши викладені факти в даному пості. Але я, як приватний детектив, та людина, яка не звикла вірити на слово, вирішив перевірити дану інформацію. І перше, що було зроблено – моніторинг всесвітньої мережі в пошуках вказаного фото на співпадіння і таке співпадіння було знайдено. Як з’ясувалось, дівчина на фото в окріп не падала, а зазнала таких значних опиків під час пожару і було це 10 років тому в травні 2007 року https://www.facebook.com/groups/detectivesworld/permalink/479788622214091/.

Після більш ретельної перевірці було виявлено, що даний пост використовують ще декілька осіб, зібравши всі матеріали, їх було передано офіційною заявою через сайт кіберполіції.  Зі мною вийшли на зв’язок працівники кіберполіції та почалось ретельне відпрацювання моєї заяви. Після вивчення матеріалів та підтвердження моїх висновків, моє повідомлення було зареєстровано в ЄРДР по рапорту старшого інспектора з ОД ВПК в Київський області Київського управління кіберполіції ДКП НП України ст. лейтенантом  Урусовим Зауром Ігоровичем в Деснянському УП НП України в м. Києві. На підставі наданих доказів приватним детективом, почалось кримінальне провадження за ч.3 ст 190 шахрайство, проти осіб, які були власниками карток банку та знімали кошти з вказаних карток. Наразі всі особи встановлені да дали показання, слідство ще триває.  Під час даної співпраці з кіберполіцією, було виявлено ще декілька шахраїв з такими саме видами постів, але вже більш цинічних і підготовлених, так як інформацію, в своїх постах, вони вже використовували ту, яка актуальна на сьогодні але належить іншим людям. Але і їх ми викрили, виявили та передали до лав правосуддя.

На сьогодні хочу зазначити, що не можливо заборонити працювати приватним детективам, вони будуть завжди так я ті професіонали, які пішли з лав національної поліції, все одно залишаться професіоналами. І ніколи приватні детективи не будуть конкурентами поліції,  а навпаки – це буде колосальна допомога та дасть можливість зменшити навантаження  на поліцію в їх роботі.

Наразі всі ми пам’ятаємо групи смерті, які деякий час тримали в траху всю Україну. Кіберполіція тоді зробила величезну роботу з протидії цієї хвороби, та слід зазначити, що завдяки співпраці з приватними детективами, ця робота була більш оперативна та результативна і зменшувала навантаження на їх роботу. Завдяки особистим зв’язкам приватні детективи долучали до співпраці суіцидолгов, психологів, спеціалістів з кібербезпеки, засоби масової інформації та інших. Враховуючи те, що детектив є процесуально незалежним, він  може вільно надавати допомогу будь-кому і в любий час лише за своїм особистим бажанням та переконанням, звісно, якщо це не суперечить чинному законодавству. Такої свободи дії  позбавлені працівники правоохоронної системи.

Список використаних джерел:

1. Кримінальний процесуальний кодекс України стаття 3 ч. 1. «Стаття 3. Визначення основних термінів Кодексу» [Електронний ресурс]. – Режим доступу http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/4651-17

2. Болгов Р.О. Приватна детективна діяльність у запобіганні корупції  // Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції «Реалізація державної антикорупційної політики в міжнародному вимірі» - Київ 2016 С.124-126

3. Конституція України стаття 3 ч. 1. «Стаття 129 Стаття 129. Суддя, здійснюючи правосуддя, є незалежним та керується верховенством права.» [Електронний ресурс]. – Режим доступу  http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/254к/96-вр/page3